Sporto istorija: mitai ir legendos

Sportas daugeliui žmonių visais laikais buvo ir yra neatsiejama gyvenimo dalis. Ne tik užsiėmimas tam tikromis sporto šakomis, bet ir jų stebėjimas žmonėms atneša daug džiaugsmo bei padeda pailsėti nuo kasdienės rutinos. Tačiau ar kadanors pagalvojai, kaip atsirado populiariausios sport šakos? Skaityk toliau ir sužinok! 

TENISAS.  Manoma, jog tenisas buvo žaidžiamas jau Senovės Egipte, Graikijoje, Romoje, o taip pat ir Prancūzijoje. Tuo metu žmonės rankomis mušinėdavo medinį kamuolį per virvę, kuri būdavo ištempta aikštelėje. Servuodami kamuolį vienuoliai sakydavo “tenez”, kas išvertus iš Prancūzų kalbos reiškia “priimti” (kamuolį). Taip susiformavo žaidimo pavadinimas tenisas!

KREPŠINIS. Turbūt visi yra girdėję, jog ledo ritulys atsirado Kanadoje, tačiau šioje šalyje taip pat atsirado ir krepšinis. Kanadietis James Naismith sugalvojo “krepšio žaidimą”, kurio metu du persikų krepšiai buvo pastatomi skirtingose aikštelės pusėse ir futbolo kamuolys buvo naudojamas mėtymui. Kuomet žaidėjai pavargo lipti ištraukti kamuolį iš krepšių, jų apačioje buvo padarytos skylės, jog kamuolys iškristų pats. 

FUTBOLAS. Futbolo atsiradimas formavosi daug metų iš įvairių žmonių patirčių, todėl nenuostabu, jog tai yra populiariausia sporto šaka visame pasaulyje. Senovės Egipte žmonės spardydavo kamuolį ratu vaisingumo šventės metu. Kiniečiai užsiiminėjo “cuju” žaidimu, kurio tikslas buvo įspirti plunksnomis prikištą odinį kamuolį į vartus, kuriuos žymėjo šonuose pakabinti audiniai. Tuo tarpu Senovės Romoje net 54 žaidėjai, pasiskirstę į dvi komandas, bandė įspirti kamuolį vieni kitiems į vartus. Įvertinus visas žaidimo versijas, šių laikų modernusis futbolas susiformavo Jungtinėje Karalystėje. 

Įdomu tai, jog kiekviena sporto šaka yra apipinta įvairiais atsiradimo mitais ir legendomis skirtingose kultūrose, todėl dažnai vieno teisingo atsakymo, kaip atsirado tam tikra sporto šaka, iš tikrųjų nėra.

Patiko straipsnis? Pasidalink!